W naszym przedszkolu zjadamy zdrowo i kolorowo!
W ciągu całego dnia dzieci mają nieograniczony dostęp do wody niegazowanej .
Jadłospis w wyjątkowych wypadkach, może ulec zmianie.
![]() |
Śniadanie |
Obiad |
Podwieczorek |
28.04.2025 |
Płatki kukurydziane z mlekiem. Chleb baltonowski, chleb razowy z masłem, szynka naturalna, pomidor malinowy, herbata owocowa. Winogrono |
Zupa brokułowa. Curry z kurczaka (kurczak, cebula, śmietana, koncentrat pomidorowy, curry), ryż, surówka: cykoria, jabłko, ananas, jogurt naturalny. Sok pomarańczowy. |
Chałka z masłem, serek waniliowy, herbata. |
29.04.2025 |
Kawa zbożowa na mleku. Chleb sokołowski, chleb razowy z masłem, twarożek ze szczypiorkiem, papryka, herbata rumiankowa. Gruszka |
Barszcz czerwony. Panierowana ryba, ziemniaki z koperkiem, surówka z ogórka kiszonego i marchwi. Kompot owocowy. |
Bułka z masłem, schab pieczony, ogórek zielony, herbata owocow |
30.04.2025 |
Płatki orkiszowe na mleku. Chleb sokołowski, chleb razowy z masłem, polędwica wiejska, paparyka, herbata . Jabłko |
Zupa grochowa z ziemniakami. Spaghetti bolognese, ogórek zielony pokrojony w słupk. Woda z cytryna i melisą. |
Kanapka z jajkiem, pomidor malinowy, herbata owocowa. |
01.05.2025 |
|
Święto |
|
02.05.2025 |
|
Przedszkole zamknięte |
|
Śniadanie
- Zupa mleczna – 250g
- Pieczywo 35g
- Masło – 6g
- Wędlina/ser żółty – 15-20g
- Pomidor, ogórek – 15-20g
- Papryka, rzodkiewka – 20g
- Napój - 150ml
II Śniadanie
- Owoce – 80-100g
- Warzywa – 20-30g
- Orzechy, ziarna – 5g
- Sok świeży – 150ml
Obiad
- Zupa – 250-300g
- Kotlet mielony, schabowy, z pierś kurczaka 65g
- Klopsy, pulpety – 60g
- Udko kurczaka – 90g-120g
- Gulasz ,mięso razem z sosem – 100-120g
-
Ryba 80 g
-
Naleśniki, kluski, pierogi itp. – 200 g
- Ziemniaki – 150g
- Ryż, kasza, makaron – 80-100g
- Surówka – 100g
- Mizeria – 120g
- Warzywa gotowane z wody – 70g
- Dodatki warzywne ( pasek papryki, krążek marchewki) – 30g
Podwieczorek
- Pieczywo – 35g
- Masło – 6g
- Wędlina/ser żółty – 15-20g
-
Racuchy –100 g
-
Budyń, jogurt –150 g
-
Kasza 150 g
-
Orzechy, pestki, owoce suszone 5 g
- Warzywa – 20-30g
- Ciasto biszkoptowe – 100g
- Ciasta – 50g
- Owoce – 80g
- Sałatki 100g
- Pasty warzywne – 30g
INFORMACJE O ALERGENACH
Zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 w sprawie przekazywania informacji na temat żywności informujemy, że w naszej kuchni używane są substancje i produkty powodujące alergie lub reakcje nietolerancji.
Alergeny występujące w posiłkach:
1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz i produkty pochodne
2. Skorupiaki i produkty pochodne
3. Jaja i produkty pochodne
4. Ryby i produkty pochodne
5. Orzeszki ziemne (arachidowe)
6. Soja i produkty pochodne
7. Mleko i produkty pochodne
8. Orzechy
9. Seler i produkty pochodne
10. Gorczyca i produkty pochodne
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne
12. ️ Dwutlenek siarki
13. Łubin
14. Mięczaki
• Zgodnie z oświadczeniami producentów użyte produkty gotowe (np. wędliny, kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy…) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy. Używane do potraw naturalne przyprawy (pieprz, pieprz ziołowy, lubczyk, liść laurowy, ziele angielskie, papryka słodka, czosnek, curry, kminek, kolendra, kurkuma, imbir, cynamon, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, gałka muszkatołowa, goździk, zioła prowansalskie, majeranek, tymianek, bazylia) mogą zawierać śladowe ilości alergenów z grupy 1, 3, 6, 7, 9, 10