• Czcionka:
  • A
  • A+
  • A++
  • zresetuj wielkość interlinii
  • włącz wiÄ™kszÄ… interlinie+
  • Kontrast:
  • wĹ‚acz kontrast
  • wyĹ‚acz kontrast
  • Mapa strony:
  • mapa strony

szablon menu dla dzieci 400 58683413

 

W naszym przedszkolu zjadamy zdrowo i kolorowo!

 

                                                               W ciągu całego dnia dzieci mają nieograniczony dostęp do wody niegazowanej .

                                                                                  Jadłospis w wyjątkowych wypadkach, może ulec zmianie.     

 

 tanczace owoce grafika 53970 4 3

          Śniadanie

                               Obiad

          Podwieczorek

Poniedziałek 

27.03.2023

Płatki kukurydziane na mleku. Chleb wolski z masłem, polędwica z czarnuszką, sałata, pomidor. Herbata miętowa. Jabłko, bakalie

Zupa ogórkowa z ziemniakami. Karkówka w sosie majerankowym, kasza pęczak, fasola szparagowa. Napar z rumianku.

 

Bułka z ziarnem i masłem, kabanosy drobiowe, papryka, Herbata

wtorek 

28.03.2023

Kawa zbożowa na mleku lub herbata owocowa. Stół szwedzki. Mandarynki

Zupa warzywna. Kotleciki drobiowe, ziemniaki, surówka z czerwonej kapusty, jabłka i cebuli z oliwą, Sok pomarańczowy.

Racuchy z jabłkiem posypane cukrem pudrem, herbata żurawinowa.

środa            

29.03.2023

Płatki ryżowe. Chleb sokołowski z masłem, schab pieczony, ogórek kiszony. Herbata z cytryna. Winogrono

Krem z kukurydzy z grzankami. Makaron z serem twarogowym i musem truskawkowym, surówka z marchwi i jabłka. Kompot owocowy

Kanapka z pastą rybną (wędzona makrela, jajko na twardo, ogórek kiszony, cebula, jogurt naturalny, natka pietruszki), pomidorki koktajlowe, herbata owocowa.

czwartek              30.03.2023

Kakao na mleku lub herbata rumiankowa. Stół szwedzki. Kalarepa, bakalie.

Zupa neapolitańska . Pieczone podudzie z kurczaka z ziemniakami, surówka z selera (seler, śmietana, rodzynki, natka pietruszki). Napar z mięty.

Bułka z masłem, serek granulowany, herbata z cytryna. Chrupki owocowe (suszone jabłko z sokiem z mango)

piątek                  31.03.2023

Płatki owsiane na mleku. Chleb baltonowski z masłem, krakowska szlachecka, pomidor malinowy ze szczypiorkiem. Herbata z miodem. Banan.

Zupa ryżanka z zieloną pietruszką. Klopsiki w sosie pomidorowym , ziemniaki z koperkiem, surówka z kapusty pekińskiej. Kompot owocowy.

Bułka wrocławska z masłem, szynka rzeźnika, mix warzyw, kawa zbożowa.

                                                                                                                            

 Śniadanie

  • Zupa mleczna – 200g
  • Pieczywo  35g
  • Masło – 6g
  • Wędlina/ser żółty – 15-20g
  • Pomidor, ogórek – 15-20g
  • Papryka, rzodkiewka – 20g
  • Napój -  150ml

II Śniadanie

  • Owoce – 80-100g
  • Warzywa – 20-30g
  • Orzechy, ziarna – 5g
  • Sok świeży – 150ml

Obiad

  • Zupa – 250-300g
  • Kotlet mielony, schabowy, z pierś kurczaka  65g
  • Klopsy, pulpety – 60g
  • Udko kurczaka – 90g-120g
  • Gulasz ,mięso razem z sosem – 100-120g
  • Ryba 80 g

  • Naleśniki, kluski, pierogi itp. – 200 g

  • Ziemniaki – 150g
  • Ryż, kasza, makaron – 80-100g
  • Surówka – 100g
  • Mizeria – 120g
  • Warzywa gotowane z wody – 70g
  • Dodatki warzywne ( pasek papryki, krążek marchewki) – 30g

Podwieczorek

  • Pieczywo – 35g
  • Masło – 6g
  • Wędlina/ser żółty – 15-20g
  • Racuchy –100 g

  • Budyń, jogurt –150 g

  • Kasza 150 g

  • Orzechy, pestki, owoce suszone 5 g

  • Warzywa – 20-30g
  • Ciasto biszkoptowe – 100g
  • Ciasta – 50g
  • Owoce – 80g
  • Sałatki 100g
  • Pasty warzywne – 30g

INFORMACJE O ALERGENACH

Zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 w sprawie przekazywania informacji na temat żywności informujemy, że w naszej kuchni używane są substancje i produkty powodujące alergie lub reakcje nietolerancji.

Alergeny występujące w posiłkach:

1.  Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz i produkty pochodne

2.  Skorupiaki i produkty pochodne

3.  Jaja i produkty pochodne

4.  Ryby i produkty pochodne

5. Orzeszki ziemne (arachidowe)

6. Soja i produkty pochodne

7.  Mleko i produkty pochodne

8.  Orzechy

9.   Seler i produkty pochodne

10.  Gorczyca i produkty pochodne

11.  Nasiona sezamu i produkty pochodne

12. ️ Dwutlenek siarki

13.  Łubin

14.  Mięczaki

•  Zgodnie z oświadczeniami producentów użyte produkty gotowe (np. wędliny, kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy…) mogą zawierać  śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy. Używane do potraw naturalne przyprawy (pieprz, pieprz ziołowy, lubczyk, liść laurowy, ziele angielskie, papryka słodka, czosnek, curry, kminek, kolendra, kurkuma, imbir, cynamon, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, gałka muszkatołowa, goździk, zioła prowansalskie, majeranek, tymianek, bazylia) mogą zawierać śladowe ilości alergenów z grupy 1, 3, 6, 7, 9, 10

Nasze Grupy

slonce

Grupa I

biedronka

Grupa II

mis

Grupa III

gwiazda

Grupa IV

nuty

Grupa V