W naszym przedszkolu zjadamy zdrowo i kolorowo!
W ciągu całego dnia dzieci mają nieograniczony dostęp do wody niegazowanej .
Jadłospis w wyjątkowych wypadkach, może ulec zmianie.
![]() |
Śniadanie |
Obiad |
Podwieczorek |
Poniedziałek27.03.2023 |
Płatki kukurydziane na mleku. Chleb wolski z masłem, polędwica z czarnuszką, sałata, pomidor. Herbata miętowa. Jabłko, bakalie |
Zupa ogórkowa z ziemniakami. Karkówka w sosie majerankowym, kasza pęczak, fasola szparagowa. Napar z rumianku. |
Bułka z ziarnem i masłem, kabanosy drobiowe, papryka, Herbata |
wtorek28.03.2023 |
Kawa zbożowa na mleku lub herbata owocowa. Stół szwedzki. Mandarynki |
Zupa warzywna. Kotleciki drobiowe, ziemniaki, surówka z czerwonej kapusty, jabłka i cebuli z oliwą, Sok pomarańczowy. |
Racuchy z jabłkiem posypane cukrem pudrem, herbata żurawinowa. |
środa29.03.2023 |
Płatki ryżowe. Chleb sokołowski z masłem, schab pieczony, ogórek kiszony. Herbata z cytryna. Winogrono |
Krem z kukurydzy z grzankami. Makaron z serem twarogowym i musem truskawkowym, surówka z marchwi i jabłka. Kompot owocowy |
Kanapka z pastą rybną (wędzona makrela, jajko na twardo, ogórek kiszony, cebula, jogurt naturalny, natka pietruszki), pomidorki koktajlowe, herbata owocowa. |
czwartek 30.03.2023 |
Kakao na mleku lub herbata rumiankowa. Stół szwedzki. Kalarepa, bakalie. |
Zupa neapolitańska . Pieczone podudzie z kurczaka z ziemniakami, surówka z selera (seler, śmietana, rodzynki, natka pietruszki). Napar z mięty. |
Bułka z masłem, serek granulowany, herbata z cytryna. Chrupki owocowe (suszone jabłko z sokiem z mango) |
piątek 31.03.2023 |
Płatki owsiane na mleku. Chleb baltonowski z masłem, krakowska szlachecka, pomidor malinowy ze szczypiorkiem. Herbata z miodem. Banan. |
Zupa ryżanka z zieloną pietruszką. Klopsiki w sosie pomidorowym , ziemniaki z koperkiem, surówka z kapusty pekińskiej. Kompot owocowy. |
Bułka wrocławska z masłem, szynka rzeźnika, mix warzyw, kawa zbożowa. |
Śniadanie
- Zupa mleczna – 200g
- Pieczywo 35g
- Masło – 6g
- Wędlina/ser żółty – 15-20g
- Pomidor, ogórek – 15-20g
- Papryka, rzodkiewka – 20g
- Napój - 150ml
II Śniadanie
- Owoce – 80-100g
- Warzywa – 20-30g
- Orzechy, ziarna – 5g
- Sok świeży – 150ml
Obiad
- Zupa – 250-300g
- Kotlet mielony, schabowy, z pierś kurczaka 65g
- Klopsy, pulpety – 60g
- Udko kurczaka – 90g-120g
- Gulasz ,mięso razem z sosem – 100-120g
-
Ryba 80 g
-
Naleśniki, kluski, pierogi itp. – 200 g
- Ziemniaki – 150g
- Ryż, kasza, makaron – 80-100g
- Surówka – 100g
- Mizeria – 120g
- Warzywa gotowane z wody – 70g
- Dodatki warzywne ( pasek papryki, krążek marchewki) – 30g
Podwieczorek
- Pieczywo – 35g
- Masło – 6g
- Wędlina/ser żółty – 15-20g
-
Racuchy –100 g
-
Budyń, jogurt –150 g
-
Kasza 150 g
-
Orzechy, pestki, owoce suszone 5 g
- Warzywa – 20-30g
- Ciasto biszkoptowe – 100g
- Ciasta – 50g
- Owoce – 80g
- Sałatki 100g
- Pasty warzywne – 30g
INFORMACJE O ALERGENACH
Zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 w sprawie przekazywania informacji na temat żywności informujemy, że w naszej kuchni używane są substancje i produkty powodujące alergie lub reakcje nietolerancji.
Alergeny występujące w posiłkach:
1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz i produkty pochodne
2. Skorupiaki i produkty pochodne
3. Jaja i produkty pochodne
4. Ryby i produkty pochodne
5. Orzeszki ziemne (arachidowe)
6. Soja i produkty pochodne
7. Mleko i produkty pochodne
8. Orzechy
9. Seler i produkty pochodne
10. Gorczyca i produkty pochodne
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne
12. ️ Dwutlenek siarki
13. Łubin
14. Mięczaki
• Zgodnie z oświadczeniami producentów użyte produkty gotowe (np. wędliny, kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy…) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy. Używane do potraw naturalne przyprawy (pieprz, pieprz ziołowy, lubczyk, liść laurowy, ziele angielskie, papryka słodka, czosnek, curry, kminek, kolendra, kurkuma, imbir, cynamon, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, gałka muszkatołowa, goździk, zioła prowansalskie, majeranek, tymianek, bazylia) mogą zawierać śladowe ilości alergenów z grupy 1, 3, 6, 7, 9, 10