• Czcionka:
  • A
  • A+
  • A++
  • zresetuj wielkość interlinii
  • wĹ‚Ä…cz wiÄ™kszÄ… interlinie+
  • Kontrast:
  • wĹ‚acz kontrast
  • wyĹ‚acz kontrast
  • Mapa strony:
  • mapa strony

szablon menu dla dzieci 400 58683413

 

W naszym przedszkolu zjadamy zdrowo i kolorowo!

 

                                                               W ciągu całego dnia dzieci mają nieograniczony dostęp do wody niegazowanej .

                                                                                  Jadłospis w wyjątkowych wypadkach, może ulec zmianie.     

 

                                                                                                                         

 maxresdefault.jpg

                             Śniadanie

                        Obiad

              Podwieczorek

Poniedziałek                    02.10.2023

Kasza manna na mleku z rodzynkami. Pieczywo z masłem, sałata, schab z czarnuszką, pomidor. Herbata z miodem. Banan

Zupa jarzynowa z ziemniakami. Gulasz z szynki, kasza gryczana, surówka z rzodkiewki (rzodkiew, szczypior, jogurt naturalny). Kompot owocowy.

Kanapka z jakiem, papryka. Herbata owocowa.

wtorek                            03.10.2023

Kakao na mleku, herbata z cytryna. Stół szwedzki. Brzoskwinia

Zupa ryżanka z zieleniną. Kotlet mielony, ziemniaki z koperkiem, surówka z czerwonej kapusty. Woda z cytryną i melisą.

Sałatka z kurczakiem wędzonym (por, kukurydza, kurczak wędzony, mix sałat, ananas), bułka z masłem. Herbata owocowa

środa                                04.10.2023

Owsianka na mleku z żurawiną. Pieczywo z masłem, pasztet mięsny, papryka. Herbata z miodem. Śliwki

Ogórkowa z ziemniakami. Kluski leniwe z masłem, surówka z marchwi. Kompot owocowy.

Pizza z szynką, ser żółty, ketchup (wyrób własny). Herbata owocowa.

czwartek                    05.10.2023

Kawa zbożowa z mlekiem, herbata owocowa. Stół szwedzki. Nektarynka

Barszcz czerwony z ziemniakami. Polędwiczki z indyka w sosie warzywnym, ryż, surówka colesław. Sok pomarańczowy

Bułka z masłem, twarożek z miodem, Napar z melisy.

piątek                          06.10.2023

Płatki jęczmienne na mleku. Chleb baltonowski z masłem, szynka pieczona, papryka. Herbata owocowa. Jabłko, bakalie.

Krem z kukurydzy . Zrazy wołowe w sosie własnym, ziemniaki, mizeria. Kompot owocowy.

Chałka z masłem, konfitura, mleko

                                                                                                              

 Śniadanie

  • Zupa mleczna – 200g
  • Pieczywo  35g
  • Masło – 6g
  • Wędlina/ser żółty – 15-20g
  • Pomidor, ogórek – 15-20g
  • Papryka, rzodkiewka – 20g
  • Napój -  150ml

II Śniadanie

  • Owoce – 80-100g
  • Warzywa – 20-30g
  • Orzechy, ziarna – 5g
  • Sok świeży – 150ml

Obiad

  • Zupa – 250-300g
  • Kotlet mielony, schabowy, z pierś kurczaka  65g
  • Klopsy, pulpety – 60g
  • Udko kurczaka – 90g-120g
  • Gulasz ,mięso razem z sosem – 100-120g
  • Ryba 80 g

  • Naleśniki, kluski, pierogi itp. – 200 g

  • Ziemniaki – 150g
  • Ryż, kasza, makaron – 80-100g
  • Surówka – 100g
  • Mizeria – 120g
  • Warzywa gotowane z wody – 70g
  • Dodatki warzywne ( pasek papryki, krążek marchewki) – 30g

Podwieczorek

  • Pieczywo – 35g
  • Masło – 6g
  • Wędlina/ser żółty – 15-20g
  • Racuchy –100 g

  • Budyń, jogurt –150 g

  • Kasza 150 g

  • Orzechy, pestki, owoce suszone 5 g

  • Warzywa – 20-30g
  • Ciasto biszkoptowe – 100g
  • Ciasta – 50g
  • Owoce – 80g
  • Sałatki 100g
  • Pasty warzywne – 30g

INFORMACJE O ALERGENACH

Zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 w sprawie przekazywania informacji na temat żywności informujemy, że w naszej kuchni używane są substancje i produkty powodujące alergie lub reakcje nietolerancji.

Alergeny występujące w posiłkach:

1.  Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz i produkty pochodne

2.  Skorupiaki i produkty pochodne

3.  Jaja i produkty pochodne

4.  Ryby i produkty pochodne

5. Orzeszki ziemne (arachidowe)

6. Soja i produkty pochodne

7.  Mleko i produkty pochodne

8.  Orzechy

9.   Seler i produkty pochodne

10.  Gorczyca i produkty pochodne

11.  Nasiona sezamu i produkty pochodne

12. ️ Dwutlenek siarki

13.  Łubin

14.  Mięczaki

•  Zgodnie z oświadczeniami producentów użyte produkty gotowe (np. wędliny, kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy…) mogą zawierać  śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy. Używane do potraw naturalne przyprawy (pieprz, pieprz ziołowy, lubczyk, liść laurowy, ziele angielskie, papryka słodka, czosnek, curry, kminek, kolendra, kurkuma, imbir, cynamon, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, gałka muszkatołowa, goździk, zioła prowansalskie, majeranek, tymianek, bazylia) mogą zawierać śladowe ilości alergenów z grupy 1, 3, 6, 7, 9, 10

Nasze Grupy

slonce

Grupa I

biedronka

Grupa II

mis

Grupa III

gwiazda

Grupa IV

nuty

Grupa V