W naszym przedszkolu zjadamy zdrowo i kolorowo!
W ciągu całego dnia dzieci mają nieograniczony dostęp do wody niegazowanej .
Jadłospis w wyjątkowych wypadkach, może ulec zmianie.
![]() |
Śniadanie |
Obiad |
Podwieczorek |
Poniedziałek 02.10.2023 |
Kasza manna na mleku z rodzynkami. Pieczywo z masłem, sałata, schab z czarnuszką, pomidor. Herbata z miodem. Banan |
Zupa jarzynowa z ziemniakami. Gulasz z szynki, kasza gryczana, surówka z rzodkiewki (rzodkiew, szczypior, jogurt naturalny). Kompot owocowy. |
Kanapka z jakiem, papryka. Herbata owocowa. |
wtorek 03.10.2023 |
Kakao na mleku, herbata z cytryna. Stół szwedzki. Brzoskwinia |
Zupa ryżanka z zieleniną. Kotlet mielony, ziemniaki z koperkiem, surówka z czerwonej kapusty. Woda z cytryną i melisą. |
Sałatka z kurczakiem wędzonym (por, kukurydza, kurczak wędzony, mix sałat, ananas), bułka z masłem. Herbata owocowa |
środa 04.10.2023 |
Owsianka na mleku z żurawiną. Pieczywo z masłem, pasztet mięsny, papryka. Herbata z miodem. Śliwki |
Ogórkowa z ziemniakami. Kluski leniwe z masłem, surówka z marchwi. Kompot owocowy. |
Pizza z szynką, ser żółty, ketchup (wyrób własny). Herbata owocowa. |
czwartek 05.10.2023 |
Kawa zbożowa z mlekiem, herbata owocowa. Stół szwedzki. Nektarynka |
Barszcz czerwony z ziemniakami. Polędwiczki z indyka w sosie warzywnym, ryż, surówka colesław. Sok pomarańczowy |
Bułka z masłem, twarożek z miodem, Napar z melisy. |
piątek 06.10.2023 |
Płatki jęczmienne na mleku. Chleb baltonowski z masłem, szynka pieczona, papryka. Herbata owocowa. Jabłko, bakalie. |
Krem z kukurydzy . Zrazy wołowe w sosie własnym, ziemniaki, mizeria. Kompot owocowy. |
Chałka z masłem, konfitura, mleko |
Śniadanie
- Zupa mleczna – 200g
- Pieczywo 35g
- Masło – 6g
- Wędlina/ser żółty – 15-20g
- Pomidor, ogórek – 15-20g
- Papryka, rzodkiewka – 20g
- Napój - 150ml
II Śniadanie
- Owoce – 80-100g
- Warzywa – 20-30g
- Orzechy, ziarna – 5g
- Sok świeży – 150ml
Obiad
- Zupa – 250-300g
- Kotlet mielony, schabowy, z pierś kurczaka 65g
- Klopsy, pulpety – 60g
- Udko kurczaka – 90g-120g
- Gulasz ,mięso razem z sosem – 100-120g
-
Ryba 80 g
-
Naleśniki, kluski, pierogi itp. – 200 g
- Ziemniaki – 150g
- Ryż, kasza, makaron – 80-100g
- Surówka – 100g
- Mizeria – 120g
- Warzywa gotowane z wody – 70g
- Dodatki warzywne ( pasek papryki, krążek marchewki) – 30g
Podwieczorek
- Pieczywo – 35g
- Masło – 6g
- Wędlina/ser żółty – 15-20g
-
Racuchy –100 g
-
Budyń, jogurt –150 g
-
Kasza 150 g
-
Orzechy, pestki, owoce suszone 5 g
- Warzywa – 20-30g
- Ciasto biszkoptowe – 100g
- Ciasta – 50g
- Owoce – 80g
- Sałatki 100g
- Pasty warzywne – 30g
INFORMACJE O ALERGENACH
Zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 w sprawie przekazywania informacji na temat żywności informujemy, że w naszej kuchni używane są substancje i produkty powodujące alergie lub reakcje nietolerancji.
Alergeny występujące w posiłkach:
1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz i produkty pochodne
2. Skorupiaki i produkty pochodne
3. Jaja i produkty pochodne
4. Ryby i produkty pochodne
5. Orzeszki ziemne (arachidowe)
6. Soja i produkty pochodne
7. Mleko i produkty pochodne
8. Orzechy
9. Seler i produkty pochodne
10. Gorczyca i produkty pochodne
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne
12. ️ Dwutlenek siarki
13. Łubin
14. Mięczaki
• Zgodnie z oświadczeniami producentów użyte produkty gotowe (np. wędliny, kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy…) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy. Używane do potraw naturalne przyprawy (pieprz, pieprz ziołowy, lubczyk, liść laurowy, ziele angielskie, papryka słodka, czosnek, curry, kminek, kolendra, kurkuma, imbir, cynamon, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, gałka muszkatołowa, goździk, zioła prowansalskie, majeranek, tymianek, bazylia) mogą zawierać śladowe ilości alergenów z grupy 1, 3, 6, 7, 9, 10